Wat zijn de maximumtarieven voor een taxi in 2024? 

Heeft een taxi maximum tarieven?

We maken er allemaal gebruik van om van A naar B te komen in de stad, de taxi! Met steeds hogere prijzen vraagt u zich misschien af of de taxi een maximumtarief heeft? Het antwoord op deze vraag is: ja! Taxi’s hebben wel degelijk een maximumtarief. Wat dit is en hoe ver u moet rijden om deze te bereiken bespreken we in deze blog.

Wat zijn de maximumtarieven van een taxi?

Maximumtarieven zijn de hoogste prijzen die een taxi mag rekenen voor het vervoer van passagiers binnen een bepaald gebied. De kosten voor een rit met een taxi zijn opgebouwd uit drie punten. Het starttarief, de afstand en de duur van de rit. Voor elk onderdeel geldt een maximumtarief. Dit taxi maximumtarief zorgt ervoor dat u als klant niet te veel betaalt.

Maximumtarieven van een taxi zijn openbaar beschikbaar en deze kunt u gemakkelijk inzien op de website van de overheid. Daarnaast moeten taxichauffeurs in veel gevallen een tariefkaart in de taxi hebben, zodat passagiers de tarieven kunnen controleren voordat ze instappen. Voor het gemak hebben we de maximumtarieven anno 1 januari 2023 hieronder op een rijtje gezet.

Soort taxi Maximum starttarief Maximum kilometertarief Maximum tijdtarief
Personenauto
€3,60
€2,65
€0,44
Busje
€7,33
€3,34
€0,49

Stelt u zich voor, u maakt een rit van 10 kilometer die 20 minuten duurt met een personenauto. Als de taxi de maximumtarieven hanteert, dan zou deze rit u het volgende kosten:

Het starttarief is €3,60. Met een maximale kilometertarief van €2,65 voor 10 kilometer en een maximum tijdtarief van €0,44 voor 20 minuten komt u uit op de volgende som:

€3,60 + (€2,65 x 10) + (€0,44 x 20)

€3,60 + €26,50 + €8,80 = €38,90

In totaal komen de kosten dan uit op €38,90

Maximum taxitarieven in de praktijk

Wanneer u in een taxi stapt, ziet u de maximum tarieven staan op de tariefkaart en kan u deze raadplegen. De prijs van de rit wordt bepaald op basis van de informatie op de tariefkaart en de meterteller in de taxi. Het is belangrijk om te weten dat maximumtarieven alleen gelden voor normale ritten binnen een stad of regio. Speciale diensten, zoals luchthaventransfers of lange-afstandsritten, kunnen onder andere tariefstructuren vallen.

Als u denkt dat de chauffeur u een hogere prijs in rekening brengt dan is toegestaan volgens de maximum tarieven, is het belangrijk om dit onmiddellijk aan te kaarten. De meeste steden hebben een klachtenprocedure voor dit soort situaties. Daarnaast kunt u contact opnemen met het taxibedrijf zelf om een klacht in te dienen.

Bijkomende kosten om rekening mee te houden

Nu weet u de maximumtarieven van een taxirit. Maar de uiteindelijke taxi kosten kunnen nog verschillen, afhankelijk van een paar factoren.

De kosten van een vertraging tijdens de taxirit worden eerlijk verdeeld tussen het taxibedrijf en de klant. Als u in de file komt, moet u meer betalen. Gaat de rit juist heel snel, dan bent u weer goedkoper uit. Hiernaast kan een taxichauffeur een wachttarief in rekening brengen als dit is afgesproken voordat de taxirit is begonnen. Het wachttarief geldt bijvoorbeeld als de taxichauffeur moet wachten als de vergadering van zijn passagier uitloopt. Het wachttarief is € 49,64 per uur. Een taxichauffeur mag u een vaste ritprijs aanbieden. Ook mag hij voor aanvullende diensten een toeslag rekenen. Bijvoorbeeld voor het dragen van uw koffers. U moet de vaste prijs of toeslag afspreken voordat de taxirit is begonnen.

Boek een taxi met taxi roomburg

Heeft u binnenkort een taxi nodig in de buurt van Leiden en regio? Kies dan voor Taxi Roomburg. Wij verzorgen 24/7 taxiritten in de gehele omgeving en brengen u met vaste tarieven voor een voordelige prijs naar de gewenste locatie. Neem contact met ons op en reserveer uw taxi!

 

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.