Moet je een gordel om in de taxi?

Gordel in taxi

Ja, als passagier moet u in de taxi een gordel om. Echter is dit volledig uw eigen keuze. Een taxichauffeur mag u niet weigeren als u geen gordel wilt dragen. Vaak zal een taxichauffeur u wel adviseren om een gordel te dragen. Het dragen van een gordel in een taxi is uw eigen verantwoordelijkheid. Als de taxi wordt aangehouden door de politie is de boete namelijk voor u. De boete voor het niet dragen van een gordel bedraagt €180 in 2024.

Moet een taxichauffeur verplicht een gordel dragen?

Een taxichauffeur hoeft niet altijd een gordel te dragen. Dit is afhankelijk van twee uitzonderingen.

  1. Een taxichauffeur hoeft geen gordel te dragen wanneer hij in de bebouwde kom rijdt
  2. Dit geldt echter alleen wanneer hij passagiers in zijn taxi heeft.

Wanneer een taxichauffeur binnen de bebouwde kom geen passagiers in zijn taxi heeft, moet hij dus wel een gordel dragen. De reden hiervoor is dat taxichauffeurs vaak onbekenden mensen in hun taxi hebben. Deze mensen kunnen een psychische aandoening of kwade bedoelingen hebben. In deze gevallen kan de gordel als strop gebruikt worden. Dit is gevaarlijk voor de taxichauffeur en het verkeer om hem heen. Daarnaast kunnen ze door het niet dragen van een gordel sneller de auto verlaten. Dit heeft onder andere te maken met de kans op eventuele beroving door de passagier.

Moeten kinderen een gordel dragen in de taxi?

Kinderen jonger dan drie jaar hoeven geen gordel te dragen in een taxi. Daarnaast hoeven kinderen kleiner dan 1,35 meter niet in een kinderzitje vervoerd te worden. Echter mogen ze alleen op de achterbank vervoerd worden. Vanaf het moment dat kinderen drie jaar oud zijn moeten ze wel een gordel dragen in de taxi. Dit is tot twaalf jaar de verantwoordelijkheid van de ouders. Draagt het kind geen gordel terwijl ze drie jaar of ouder zijn? Dan kunnen de ouders hier een boete voor krijgen.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.