Taxi tarieven uitgelegd: hoe worden de prijzen bepaald? 

Het lijkt soms een mysterie hoe taxi tarieven tot stand komen en waarom ze variëren tussen verschillende ritten en locaties. Heeft u zich altijd al afgevraagd hoe deze tarieven tot stand komen? Dan bent u hier aan het juiste adres.

Maximum taxi tarieven

De Rijksoverheid heeft een maximaal taxi tarief ingesteld. Dit hebben ze gedaan om taxiritten betaalbaar en eerlijk te houden. Taxi bedrijven mogen hier dus niet naar boven vanaf wijken. Ze mogen hier wel naar onderen afwijken. Het maximale tarief is opgebouwd uit vier kenmerken. Deze vier kenmerken hebben alle vier hun eigen maximumtarief:

  • Wachttijd voor de rit
  • Voorrijkosten
  • Kilometerprijs
  • Minuutprijs

De Rijksoverheid heeft de mogelijkheid aan taxibedrijven geboden om vaste prijzen te rekenen. Dit geldt alleen voor vaste routes die taxi’s vaak rijden (vaste trajecten).

Wachttijd voor de rit

Mocht u de afgesproken tijd met uw taxichauffeur niet redden, dan worden hier kosten voor in rekening gebracht. De kosten hiervoor zijn €55,35 per uur. Dit is €0,92 per minuut.

Voorrijkosten

Vanaf het moment dat u instapt gaat de taximeter lopen. Voor een taxi auto start de meter met €4,02 en voor een taxibusje met €8,17. Dit zijn de vaste voorrijkosten die altijd in rekening gebracht worden als u gebruik maakt van een taxi in Nederland.

Kilometerprijs

Als u gaat rijden gaat de taximeter lopen. Het maximale tarief per kilometer is voor een taxi auto €2,69 en voor een taxibusje €3,72. Dit gaat meestal in stappen van €0,05 of €0,10. Het taxibedrijf kan dit zelf bepalen.

Minuutprijs

Naast de kilometerprijs wordt er ook een minuutprijs in rekening gebracht. Het gaat hierbij niet om de snelheid van de taxi, maar puur om de tijd dat u zich in de taxi bevindt. Staat u in de file? Dan blijft de taximeter verder oplopen. Voor een taxi auto is de minuutprijs €0,49. Voor een Taxibusje is de minuutprijs €0,55.

Overzicht maximumtarieven

Soort taxiMaximum starttariefMaximum kilometertariefMaximum tijdtarief (per minuut)
Personenauto (4 personen maximaal)€4,02€2,96€0,49
Busje (5 tot 8 personen)€8,17€3,72€0,55

 

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.